Bedrijfsbrandweer Loders Croklaan

In 1945 vlak na de oorlog besloten een aantal werknemers van Oliefabriek Crok en Laan in Wormerveer om naar aanleiding van een passage uit een brief geschreven door H.L.M van Heinsbergen een bedrijfsbrandweer op te richten.

 

De passage luide " U ziet uit één en ander wel, dat het met Uw brandweer treurig gesteld is. Als er straks brand is zal Uw eigen brandweer falen, want de man met de ijzeren vuist ontbreekt " Deze passage komt uit een brief gedateerd 25 Oktober 1944, waaruit men kan opmaken dat er de gedachte was voor een bedrijfsbrandweer, maar die niet veel voorstelde.

OP 13 September 1945 werd de oprichtingsvergadering gehouden in het kantoor van de firma Crok en Laan, de brandweer bestond uit 23 leden waarvan de heer Dierop als Commandant werd aangesteld. Om 09.30 uur werd de vergadering gesloten waarna de vrijwillige bedrijfsbrandweer Crok en Laan een feit was. Een brandweer van die tijd is niet meer te vergelijken met tegenwoordig, getuige de verslagen van de oefeningen en de branden. Ook het materiaal is niet meer te vergelijken.

De eerste motorspuit was een van der Ploeg motorspuit uit Apeldoorn, de spuit kreeg de naam " KLEINE VUURVRETER "

 

 

Bedrijfsbrandweer Loders Croklaan

Op 12 Oktober 1945 konden de nieuwbakken brandweerlieden hun kunst bewijzen, om 08.15 uur brak er brand uit in de filterlappenkamer, om 10.00 uur kon men weer inrukken, dit optreden bleef niet onopgemerkt, bij de volgende oefening kon de penningmeester bekend maken dat er door de directie 200 gulden in de kas gestort werd, met als nood dat dit een goed begin was, het geld en niet de brand.

17 januari 1946 met een geweldige knal ontstond er brand in het magazijn, binnen 1,5 minuut stond er een straal water op het vuur, helaas nog niet vlug genoeg, bij de ze brand raakte een werknemer zwaar verbrand die twee dagen later overleed aan zijn verwondingen, een zware slag voor de bedrijfsbrandweer.

Enkel branden uit de geschiedenis op een rijtje; 28 Febr 1946, brand in een motorbootje, 18 Sept 1948 schoorsteenbrand in de filterkamer, 28 Jan 1949 brand in Engel 3, 2 Apr 1951 grote brand Engel 3 waarbij deze geheel afbrandde, 16 Mrt 1954 terwijl de brandweer oefende was er werkelijk brand in de palmpittenopslag wat de brandweer veel werk bezorgde van zestig uur nablussen 28 Mei 1962 brand in de Raffi.

Ook bezat de bedrijfsbrandweer toen al een wedstrijdploeg, die veel oefende en met veel succes deelnam aan wedstrijden

Bedrijfsbrandweer Loders Croklaan

De toenmalige wedstrijdploeg uit 1954/1955, staand: F.Vet, E.Braun, J.Boekelaar, J.Bloemberg, G.Stam en B.de.Poel. zittend: N.Sman, P.Rem, L.Bos, M.Brantjes en M.Vleef.
  

Op 12 Febr 1973 werd de oude motorspuit vervangen door een heuse brandweerauto van de gemeentebrandweer van Wormerveer een Chevrolett met een pompcapaciteit van 2400 l/min, deze Autospuit is nog te bewonderen in het Brandweermuseum te Hellevoetsluis.

 

In 1972 werd toenmalig Crok en Laan overgenomen door Unilever waardoor de bedrijfsbrandweer zijn krachten ging meten met ander Unilever brandweren, dit met wisselende successen.

Bedrijfsbrandweer Loders Croklaan

Nu heden ten dage is de bedrijfsbrandweer van Loders Croklaan een moderne bedrijfsbrandweer met als doel het voorkomen en beperken van schade door brand, tevens is men ingericht op bestrijding van chemicaliën wat veel voor komt bij een bedrijf als Loders Croklaan. De bedrijfsbrandweer heeft een minimale opleiding van brandwacht, daarnaast bezit men ook opgeleide Onderbrandmeesters, vier gecertificeerde gaspakdragers en twee brandweer instructeurs. De brandweer is uitgerust met modern materieel en een Mercedes Tankautospuit met hoge- en lage druk.

De bedrijfsbrandweer bestaat uit 17 brandwachten die ook als taak hebben om de BHV te behartigen.Zij zijn geheel vrijwillig en per pieper 24 uur per dag oproepbaar

 

In 2005 heeft de BHV zijn intrede gedaan en is de bedrijfsbrandweer vervangen door deze organisatie.

 De wedstrijdploeg uit 1977.

Brandweer:J.Al, C.Kwadijk, J.Tjipjes, S.Duin, J.v.Houten, G.v.Oss, W.Scheffer, L.Bron en A.Grin
EHBO: K.Troost, P.Biersteker en Hr Hoevelaken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb